19 Kasım 2010 Cuma

MÜZE ÇEŞİTLERİ

DEFİNE--DEFİNECİLİK-DEFİNE İŞARETLERİ-DEFİNE İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE HARİTALARI-HAZİNELER-DEDEKTÖR-DEFİNE ARAMA ÇUBUKLARI YAPIMI-GPR-ALTIN-GÜMÜŞ-ELMAS-TILSIM-GİZEMLER-GÖMÜ-SİKKE-CİN-EŞKİYA BELGELERİ-MEZAR TÜRLERİ-HÖYÜK-TÜMÜLÜS-KAYA MEZARI-MEDENİYETLER-EFSANELER-DESTANLAR-BÜYÜ VE BÜYÜCÜLÜK-KEHANET-ÜNLÜ EŞKİYALAR-ARKEOLOJİ-TARİHTE PARA-TAKILAR-DOĞAL TAŞLAR-DARPHANE-MÜZELER HAKKINDA BİLGİLER-DİNİMİZ İSLAM-DEFİNE HABERLERİ-TÜRK DÜNYASI-MİTOLOJİ-HEYKEL-ANTİK MISIR-ANTİKA NÜMİZMATİK-TÜRKİYEDE ARKEOLOJİ-ANTİK BÖLGELER-ANTİK KENTLER-TARİH VE TARİHİN YARARLANDIĞI BİLİMLER-HORASAN-ÖLÇÜ VE AĞIRLIK BİRİMLERİ-ÖLÇME ALETLERİ-TARİHİ TİCARET YOLLARI-EBCED HESABI-İŞARET ÇÖZÜMLERİ-DEFİNE ARAMA YOLLARI-GİZEMLİ DEFİNERİ BULMA-HORASAN ÇÖZME-KAYA MEZARLARI- MEZAR-ROMA SİKKE-BİZANS SİKKE-GREEK SİKKE-TARİHİ ANTİK SİKKE VE PARALAR-ARKEOLOJİ VE DEFİNECİLİK ÜZERİNE HER TÜRLÜ BİLGİ DEFİNE SIRLARINDA

!! Müze Çeşitleri !! - Detaylı Anlatım - !! Müze Türleri !!

Müzelerden bazılarının ideal ve gerçekçi bir plâna göre yapıldığı tartışmalıdır. Bu açıdan bakıldığında, Anadolu’daki bazı müze binalarının çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yapılmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kaldı ki, ekonomik nedenlerle bazı müzeler boş bulunan cami, medrese veya tekkelerde açılmıştır. Müzeler arasında bu konuda herhangi bir sınıflandırma da yapılmamıştır.

Müzeleri çeşitli alanlarda gruplandırmak mümkündür; cinsine, statüsüne, bağlı olduğu kuruma göre vb. Ancak en ideal gruplandırma, müzelerin içerdiği koleksiyonlara göre yapılabilir. Dünyadaki müzeler genellikle şu başlıklar altında gruplandırılmaktadır;

1- Sanat Müzeleri
2- Tarih Müzeleri
3- Antropolojik Müzeler (Arkeoloji, Etnoloji, Folklor)
4- Doğa Tarihi Müzeleri
5- Bilim ve Endüstri Müzeleri
6- Çeşitli uzmanlık dallarıyla ilgili müzeler (cam, tütün, şarap, sağlık,vb. gibi)

Başka bir sınıflandırmaya göre Türkiye’deki müzeler ve anıtlar biraz farklı başlıklarla gruplandırılmıştır. Buna göre Türkiye'deki müzeler şu ana başlıklarda toplanabilir:

1- Tarih ve Sanat Müzeleri
2- Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri
3- Arkeoloji Müzeleri
4- Etnografya Müzeleri
5- Anıt Müzeler
6- Müze Evler
7- Devrim Müzeleri
8- Askerî Müzeler (bunlara Kurtuluş Savaşımızla ilgili müzeleri de eklemek uygun olur)
9- Özel Müzeler
10- Açık Hava Müzeleri

MÜZE ÇEŞİTLERİ
Gerek koleksiyonların içerikleri veya nitelikleri gerekse bağlı oldukları birimler doğrultusunda müzeler çeşitli gruplara ayrılmıştır. " Milletlerarası Müzeler Komitesi (ICOM) tüm müzelerin koleksiyon içeriğine göre , aşağıdaki sıralamayı yapmıştır:
1-Sanat Tarihi Müzeleri,
2-Modern Sanat Müzeleri,
3-Arkeoloji ve Tarih Müzeleri,
4-Etnografya ve Folklor Müzeleri,
5-Tabii Tarih Müzeleri,
6-Bölge Müzeleri,
7-İlim ve Fen Müzeleri,
8-İhtisas Müzeleri,
9-Üniversite Müzeleri,

Koleksiyonların içeriğine göre ise müzeleri şöyle sıralayabiliriz:
Arkeoloji Müzeleri: Arkeolojik zenginlikleri içine alan , binlerce yıllık
tarihin     maddi  kültür belgelerini     sergileyen  müzelerdir.  Ankara  ,
İstanbul, İzmir, Konya, Antalya, Adana, Bursa Arkeoloji Müzelerimiz bu tür müzelere örnektir.
 Tarih   ve   Etnografya   Müzeleri:   Bir   ülkenin   ,   yörenin   ,   insantopluluğunun   ya da kurumun   gelişimini sistemli olarak inceleme  ve açıklamasını yazılı, görsel ve tarihsel    belgelerle kronolojik  olarak koleksiyonlarında toplamış olan müzelerdir.

•Sanat Tarihi, Sanat Müzeleri: 20.yy kadar olan tüm sanat birikimlerini toplamış olan müzelerdir.

•Bilim ve Endüstri Müzeleri: Doğa ve Fizik bilimlerinin araştırıldığı  ve uygulandığı müzelerdir.
Koleksiyonların dışında müzeler , bulundukları ülkenin yapısı ve bağlı bulundukları kuruluşlar bakımından da çeşitli gruplara ayrılmaktadırlar: " Müzeler Amerika'da olduğu gibi üniversitelere bağlı bulunmakta , Avrupa devletlerinden bazılarında olduğu gibi Federal şehirlere bağlı olmaktadır. Fakat bunların yanında Belediyelere bağlı müzelerde vardır"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder